Illés Lajos - Kicsit keserű (1987)

Go down

Illés Lajos - Kicsit keserű (1987)

Témanyitás by Levin on Csüt. Márc. 02, 2017 8:18 amElőadó: Illés Lajos
Cím:     Kicsit keserű
Kiadó:   Illés Lajos
Megjelenés éve:  1987
Műfaj:   Pop?
Bitrate: FLAC/320

Almár Ákos írta 2011-ben:
"Régóta készülök Illés Lajos 1987-ben megjelent Kicsit keserű című szerzői lemezéről írni, de évek óta csak halogatom. Valószínűleg azért haladtam vele ilyen lassan, mert alapvetően zene centrikus vagyok, a szöveggel ritkábban foglalkozom. Viszont ennek a lemeznek a szövegei (Zelki János munkája, egy kivétellel) tényleg nagyon mélyen megérintettek. Féltem azonban, hogy a háttérben húzódó, rejtett gondolatokat, képeket félreértem, netán tévesen magyarázok bele valamit (ha esetleg így történt volna, azért utólag elnézést kérek).

Ha az ember az Illés együttes máig tartó népszerűségére gondol, elég furcsa, hogy ez az album mennyire ismeretlen maradt. Ennek oka valószínűleg az, hogy magánkiadásban jelent meg, nem túl nagy példányszámban. Illés Lajos szerzői lemeze 1987-ben nem kellett a Hanglemezgyárnak... Hogy ennek ellenére rocktörténeti jelentőségű lemez lett, az egy szomorú eseménynek köszönhető: ezen a lemezen hallható utoljára Bencsik Sándor gitárjátéka (a borítón is már gyászkeretben szerepel a neve). Igazából csak emiatt vettem meg a lemezt annak idején. Bevallom, sose voltam Illés rajongó, Illés Lajos munkássága korábban sose állt közel hozzám, és a lemezen hallható szólisták többségéről is ugyanez mondható el. És 18 évesen ez a kissé megkeseredett, kiábrándult hangulat, ami a lemezből árad, nem igazán fogott meg.

Néha persze meghallgattam, és egyszer csak azt vettem észre, hogy kezd egyre jobban megérinteni. Először a zene, később pedig a dalszövegek is. Hát, igen, szép lassan belekerültem abba a korosztályba, akikről, akiknek ez a lemez szól. Negyven fele (most már túl...) kezdtem én is megtapasztalni ezeket az élményeket. Az ember egyre gyakrabban veszi észre magán az idő múlásának jeleit ("...és ha látok egy ráncot a homlokomon, tudom, itt van a holnap, és alkudozik komolyan velem"). Belekerül a taposómalomba, hajt, próbál megfelelni, és előbb utóbb a szervezet ezt megbosszulja, jobb esetben csak ráncok, ősz hajszálak, rosszabb esetben komolyabb egészségi problémák, betegségek, kórházi kezelések formájában...

A hirtelen felgyorsult, zaklatott élettempó remekül kihallatszik a lemezről („Bármerre mész, mindig tömve az út, de neked is hely kell még”). A lemezt hallgatva óhatatlanul megjelenik az a korszak. 87-ben még gondolni sem mertünk a változásokra, de már egyre jobban érezhető volt a feszültség, amely csalódásban, kiábrándultságban jelentkezett („Jó dolgomban már azt sem tudom, hogy mit csináljak, hogy mire várjak... Segítség!”).

A lemezre igazi aranycsapat állt össze. Neves szólisták, kitűnő kísérőzenekar, melynek gerincét a P. Box romjain alakult Box Company hangszeresei adták: Bencsik Sándor – gitár, Zselencz László – basszusgitár és Pálmai Zoltán – dob, rajtuk kívül Muck Ferenc - szaxofon, Mártha István - szintetizátorok, Somló Tamás – szaxofon, szájharmonika és (természetesen) Illés Lajos - zongora. A vokálokban Keviczky Katalin, Munkácsi Bea, Vámos Ildikó és Király Éva hangját hallhatjuk.

A lemez egy instrumentális dallal fejeződik be, a címe: Ennyi? A cím mindent elárul a dal hangulatáról. Megint Mártha István vezeti be szintetizátorral, ami aztán gyönyörűen úszik át a főtémába, amit Illés Lajos játszik zongorán. Mollból dúrba vált, de ettől nem lesz vidámabb, valahogy a keserűségbe való egyfajta belenyugvást sugall. Aztán Samu gitárszólója a csúcspont. Zsöci basszushangjai szinte ringatnak, viszont az elektromos dob erős döngése szerintem nem illik ide.

Mint az elején írtam, az évek során nagyon megszerettem ezt a lemezt, ma már nekem is nehéz elhinnem, hogy kölyökként nem igazán fogott meg. De érdekes módon ettől csak még jobban a magaménak érzem, valahogy az életem részévé vált."

A számok:
01. Nehéz arra menni (énekel: Demjén Ferenc)
02. Hűvös van (énekel: Bontovics Kati)
03. Nem baj (énekel: Somló Tamás)
04. Táncolni kell (énekel: Illés Lajos)
05. Tükrök előtt (énekel: Zalatnay Sarolta)
06. Reális valóság (énekel: Illés Lajos)
07. Ilyen ez a város (énekel: Somló Tamás)
08. Éjfél után (énekel: Zalatnay Sarolta)
09. Kicsit keserű (énekel: Bontovics Kati)
10. Ennyi (instrumentális)


Download/Letöltés
Password/Jelszó: levente
Kód:
http://tinyurl.com/jnczh7n
avatar
Levin
Admin

Virgo Hozzászólások száma : 338
Pontok : 523
Reputation : 24
Join date : 2016. Dec. 30.
Age : 67
Tartózkodási hely : Budapest

Felhasználó profiljának megtekintése http://passages.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.