Ingres hegedűje

Go down

Ingres hegedűje

Témanyitás by Levin on Vas. Feb. 26, 2017 6:44 amJean Auguste Dominique Ingres (1780-1867) francia festő rendkívül sokoldalú művész volt: festett ókori, vallásos, történeti, allegorikus tárgyú képeket, arcképeket és aktokat. Legkitűnőbb művei közé tartoznak arcképei. Ingres egyedülálló megértéssel sajátította el az antik szobrászat, vázaképfestészet és az itáliai reneszánsz művészet tanulságait. Ugyanakkor szintetizálja minezeket a művészeti irányokat, hogy ezek segítségével kialakítson egy sajátos, csak a művészre jellemző, egyéni stílust.

Egyes reprezentatív alkotásai (Homérosz apoteózisa, Aranykor, a mindenkori uralkodót dicsőítő képei) ma már kevésbé hatnak a nézőkre, de arcképei, figurális ábrázolásai kitűnnek a modellálás különleges pontosságával, biztonságával és a kontúr érzékenységével.

Nem kevésbé vonzók egyes rajzai, amelyeken az ábrázolt személyek képét meglepő egyediséggel, finomsággal adja vissza.

Ingres bár valószínűleg tisztában volt a festészetben betöltött helyével, mégis inkább a kedvtelésből űzött zenélés, konkrétabban a hegedülés terén elért eredményeire volt büszke.
Hogy e téren milyen sikeres volt, azt ma már - felvételek hiányában - megitélni nem tudjuk, de festményei ismeretében remélhető, hogy hegedűsként sem volt tehetségtelen.

Gábor György írja 1974-ben megjelent Ingres hegedűje című könyve előszavában: "A violon d'Ingres immár világszerte használatot terminus technicus annak, a - főként művészi - tevékenységnek a jelölésére, amelyet kiváló alkotók, és általában nagy emberek, a maguk fő hivatása mellett űznek."

Ez a hely arra szolgál, hogy ismert személyek kedvtelésből elkövetett műalkotásait mutassuk be.

Hajrá!
avatar
Levin
Admin

Virgo Hozzászólások száma : 338
Pontok : 523
Reputation : 24
Join date : 2016. Dec. 30.
Age : 67
Tartózkodási hely : Budapest

Felhasználó profiljának megtekintése http://passages.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.